“Nobody Goes to the Hospital for the View, but …”

Before

after

A small article in the New York Times last week highlighted a mural by Odili Donald Odita, recently painted on a drab wall at New-York Presbyterian/Weill Cornell Medical Center in Manhattan.

The drab barrier – erected in 2010 a stone’s throw from patient rooms on the fourth and fifth floors to hide newer mechanical systems – presented such a dismal sight that nurses would avoid putting patients in those rooms. Whenever space became available, they would move patients from the west side, with the view of the plain wall, to the coveted east side, where light bounces off the waves of the East River and a steady stream of boat traffic passes Roosevelt Island.

The artist explains:

That unlike gallery browsers, patients would face his painting for hours and even days. He hoped someone staring at the complex shards might “allow the color to open up other ideas of possibilities or considerations of what might be going on in their life,” he said.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: